Περί αποκατάστασης της αλήθειας

Το σωματείο εργαζομένων του δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου χαιρετίζει την νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό αίτημα στις διεκδικήσεις μας 1  .

Όμως οφείλει να  αποκαταστήσει την αλήθεια.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους δημόσια, επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, τόσο ο δήμαρχος όσο και στελέχη της δημοτικής αρχής, στον οίστρο τους και για να μεγεθύνουν το παρωχημένο σύνθημα «κατόπιν ενεργειών μου», παραδέχτηκαν επισήμως, ότι γνώριζαν για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου από την αρχή της θητεία τους, κάτι το οποίο φωνάζαμε κι επισημαίναμε συνεχώς, αλλά μας έβγαζαν ψεύτες και εγκάθετους 2 , 3

Να θυμίσουμε, έτσι για την ιστορία (έχει και αυτή την σημασία της) ακόμη και όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (από τους εργαζομένους) οι εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος,4  η δημοτική αρχή:

  1. Συνέχιζε να πιέζει για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ, απειλώντας θεούς και δαίμονες και αναθεματίζοντας την όποια λογική και τεκμηριωμένη άποψη 5,
  2. Δεν κατανοούσε το πρόβλημα κι ούτε έδειχνε να ενδιαφέρεται γι αυτό αρκεί να μη φανεί,6
  3. Προσπαθούσε και αυτή όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές να το κρύψει κάτω από το χαλί (χάλι!)7.
  4. Την εμμονή αυτή την πλήρωσαν με το αυτόφωρο τέσσερις συνάδελφοί μας8 (έτσι πάλι για την ιστορία, χωρίς συγνώμη και ανάληψη της ευθύνης από την δημοτική αρχή (κρυπτόμενη με συνεχόμενες αναβολές στο δικαστήριο),  ακόμη και σήμερα που παραδέχεται ότι ήξερε)9.

Να θυμίσουμε ότι τότε οι εργαζόμενοι μη έχοντας άλλη λύση (έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με την δημοτική αρχή), καθώς ο ΧΥΤΑ είχε καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των ίδιων, όσο και των Δημοτών, απαίτησαν   με την συνδρομή και των Προέδρων του Αγίου Θωμά, του Μεσολογγίου, και μέρους της αντιπολίτευσης το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση του, σύμφωνα με την νομοθεσία, αναδεικνύοντας το θέμα σε όλες τους τις διαστάσεις 10, 11.

Η δημοτική αρχή η οποία σήμερα πανηγυρίζει τι έκανε; αντιστάθηκε λυσσαλέα 12, αρνούμενη την πραγματικότητα και την αλήθεια13, εξού και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που έλαβαν χώρα πριν δύο περίπου χρόνια, με την αρωγή των προαναφερόμενων αιρετών και με συμμετοχή επιπλέον και φορέων του Δήμου 14, 15.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τότε με την 110/2021 (ΑΔΑ: 9ΠΔ9ΩΡΖ-Κ40)16  απόφαση του στεκομενο στο ύψος των περιστάσεων απαγόρευσε την είσοδο απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ και αποφάσισε συγκεκριμένες ενέργειες (οδικό χάρτη) για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στο μεσοδιάστημα μέχρι την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ (με προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει γρήγορα, ορθά και νόμιμα). Όπως καταλαβαίνετε δυστυχώς τις αποφάσεις αυτές η δημοτική αρχή παρανόμως και παρατύπως, ουδέποτε τήρησε 17.

Αποτέλεσμα:

  1. ο Δήμος να επιβαρυνθεί με κάποια εκατομμύρια στην διαχείριση των απορριμμάτων,
  2. ο στόλος των οχημάτων να επιβαρυνθεί δυσανάλογα και να απαξιωθεί (διαρκείς ζημιές),
  3. οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στα όρια τους και να κινδυνεύουν καθημερινά, την σωματική τους ακεραιότητα και υγεία.

Τελικά μετά από όλα αυτά, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να παραδεχτεί το αυτονόητο. Ότι ο ΧΥΤΑ δεν είχε άδεια λειτουργίας και ότι έπρεπε να αποκατασταθεί. Χάσαμε μόνο τρία χρόνια!!!! μέχρι να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο. Και όπως είναι φυσικό τελικά το παραμύθι δεν είχε Δράκους, αλλά μόνο Χίμαιρες. Αποδείχτηκε ότι σε όλα υπάρχει ορθή και εύκολη λύση όταν βλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα. 

Ελπίζουμε αυτό να γίνει μάθημα στην δημοτική αρχή, και όχι μόνο, μήπως κάπως έτσι αρχίσουμε και αναγνωρίζουμε τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου, μέσω διαλόγου, συνεργασίας και συναίνεσης και επομένως εύκολα, χωρίς σπατάλη πόρων και ευκαιριών, να βρίσκονται οι αυτονόητες λύσεις, χωρίς δράκους και χίμαιρες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ. Παραθέτουμε παρακάτω, ενδεικτικά μέρος μόνο από τις πολλές παρεμβάσεις μας για το θέμα, ως παραπομπές τεκμήρια (γιατί τα γραπτά μένουν) όλων των παραπάνω προς  αποκατάσταση της αλήθειας.

Παραπομπές

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

https://www.agriniopress.gr/mylos-me-tin-apokomidi-aporrimmaton-ston-dimo-mesologgioy-entasi-ston-chyta-foto/

14.

15.

16.

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A0%CE%949%CE%A9%CE%A1%CE%96-%CE%9A40?inline=true

17.

Σχολιάστε